Skip to content
Porcja Wiedzy
  • Ciekawostki
  • Polityka
  • Historia
  • Nauka
  • Psychologia
  • Prawo
  • Kosmos
  • Kontakt
łóżko hotelowe pixabay
Dlaczego hotele używają białych pościeli?
Co to jest jabłko Adama?
wskaźnik paliwa
Dlaczego nie używamy samochodów na wodę?
chirurg plastyczny
Dlaczego korektę wyglądu nazywamy operacją plastyczną?
RRR film
Czy Bheem i Raju z filmu RRR istnieli naprawdę?
Krem do opalania
Jak działa krem do opalania?

Dlaczego miód się nie psuje?

Posted on 8 September 20228 September 2022 By Porcja Wiedzy No Comments on Dlaczego miód się nie psuje?
Biologia, Ciekawostki, Pytania

Praktycznie każda żywność ma okres przydatności do spożycia. Dla produktów niekonserwowanych są to dni. W przypadku konserw i innych artykułów ze spiżarni są to zazwyczaj miesiące, jeśli nie lata. Ryż, kasze i inne tego typu produkty składowane w idealnych warunkach mogą być trzymane bez niemal żadnych ograniczeń. Tutaj zaskoczenia nie ma. Pytanie jednak co z miodem? Niektóre strony podają, że miód ma praktycznie nieograniczony termin przydatności do spożycia. Podane są nawet przykłady odnalezienia starożytnych amfor datowanych na 3000 lat przed naszą erą, które wciąż zawierały nadający się do spożycia miód. Dlaczego miód jest tak odporny na psucie? Istnieją ku temu aż cztery różne powody.

Miód składa się głównie z cukru i wody, w proporcjach 4/5 cukru i 1/5 wody. Cukier jest higroskopijny, co oznacza, że łatwo wiąże się z wodą i pochłania wilgoć z otoczenia. Bakterie, które dostaną się do słoika z miodem, zostają odwodnione, przez co ich rozmnażanie jest bardzo utrudnione. Drugim powodem jest gęstość miodu. Kleista substancja pozbawia bakterie tlenu potrzebnego do rozwoju.

pszczoła

Trzeci powodem jest zawartość enzymu zwanego oksydazą glukozową. Enzym ten pomaga w rozkładzie glukozy. Efektem ubocznym jest niewielka ilość nadtlenku wodoru. Przeciętna osoba zna ten związek chemiczny pod nazwą handlową woda utleniona. Nadtlenek wodoru używany jest między innym do dezynfekcji ran, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne. Dla bakterii środowisko z nadtlenkiem wodoru jest mordercze.

  Dlaczego nie używamy samochodów na wodę?

Wreszcie miód jest również bardzo kwaśny. pH miodu wynosi 3.4 do 6.1. Wartości poniżej 7 uznawane są za odczyn kwaśny, niegościnny dla większości bakterii.

Źródła:

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-science-behind-honeys-eternal-shelf-life-1218690/

https://bonavita.pl/cukier

Czy miód może się zepsuć? Jak przechowywać miód?

https://www.eatthis.com/food-that-doesnt-go-bad/

 

 

Post Views: 368
Tags: Chemia cukier data ważności Honey Miód nadtlenku wodoru pszczoły Żywność

Post navigation

❮ Previous Post: Czy Bheem i Raju z filmu RRR istnieli naprawdę?
Next Post: Krótka historia znaków drogowych ❯

You may also like

Czy paliwo ma datę ważności?
Łukasz Szumowski worki pod oczami
Skąd biorą się worki pod oczami i jak się ich pozbyć?
Dlaczego na świecie używa się tylko czterech kolorów paszportów?
Kto podkłada głos Siri?

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow @PorcjaW

Popularne

Copyright © 2023 Porcja Wiedzy.

Theme: Oceanly News Dark by ScriptsTown