Dlaczego bekon ma czasami zielony kolor?

Czy zauważyliście, że surowy bekon ma czasami zielonkawy, połyskliwy nalot, który przypomina benzynę rozlaną na wodzie? Jeśli tak, nie ma obaw. Okazuje się, że jest to całkowicie normalne i jest wynikiem procesu konserwacji.

Azotany to substancje chemiczne stosowane do konserwacji różnych mięs, w tym bekonu. Ich stosowanie jest konieczne, gdyż zapobiegają rozwojowi wszelkiego rodzaju bakterii, a w szczególności clostridium botulinum, odpowiedzialnej za wytwarzanie jadu kiełbasianego — jednej z najsilniejszych trucizn świata. Azotany wchodzą w reakcję z naturalnie występującym białkiem krwi zwanym mioglobiną, co powoduje zmianę koloru krwi w mięsie z czerwonego na zielony.

Co więcej, na tę „tęczową” poświatę wpływa również sposób, w jaki światło odbija się od uporządkowanych włókien mięśniowych. Gdy plaster bekonu oglądamy pod kątem, może dochodzić do zjawisk interferencji i dyfrakcji, które dodatkowo podbijają zielonkawy połysk. To efekt optyczny, a nie oznaka zepsucia.

Dlatego w większości przypadków jasnozielony połysk na bekonie jest naturalny i nie jest powodem do niepokoju. Jednak trzeba też pamiętać o ostrożności. Jeśli bekon pokryty jest innym kolorem lub ma zielone plamki, należy go wyrzucić. Innym alarmującym sygnałem jest śluz pokrywający mięso lub nieprzyjemny zapach.

Dla pewności warto też pamiętać o kilku zasadach:

  • przechowuj bekon w lodówce i zużyj w rozsądnym czasie po otwarciu opakowania,

  • trzymaj plastry w suchym, szczelnym opakowaniu, by ograniczyć dostęp powietrza,

  • jeśli masz wątpliwości co do świeżości, nie ryzykuj — lepiej zrezygnować.

 

Źródła:

http://www.apis-dodatki.pl/indexe78b.html?go=technologia&id=14

https://portal.abczdrowie.pl/azotany-i-azotyny-gdzie-jest-ich-najwiecej-i-dlaczego-nalezy-ich-unikac

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/azotany-i-azotyny-w-zywnosci-zrodla-wplyw-na-zdrowie_34417.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *