Wszystkie potrawy i produkty mają termin przydatności do spożycia. Nikogo to nie dziwi. Pełne odżywczych cukrów i białek produkty są atrakcyjnym miejscem dla rozwoju bakterii i grzybów, a ich składniki wchodzą ze sobą w różnego rodzaju reakcje. Pytanie jednak, dlaczego datę ważności ma także zwykła butelka wody mineralnej? Odpowiedź jest nieco bardziej skomplikowana, niż by się mogło wydawać.
Najważniejszym powodem, dla którego na butelce wody mineralnej znajduje się data ważności, są wymagania w zakresie znakowania produktów spożywczych. Istnieje cały zestaw przepisów nakazującym producentom znakować w odpowiedni sposób produkty i umieszczać na nich termin przydatności. Zwykła biurokracja jednak nie jest jedynym powodem, dla którego na butelce wody istnieje data ważności.
Teoretycznie, szczelnie zamknięta woda nie powinna się psuć. Problemem jednak nie jest zawartość a opakowanie. Plastik, z którego zrobione są butelki, z czasem zaczyna się rozkładać. W ten sposób do wody dostają się cząstki takie jak bifenol A (BPA), antymony i wiele innych. Ich jednorazowa konsumpcja nie jest szkodliwa, jednak długotrwałe spożywanie może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie. Katalizatorem procesu jest ciepło i światło słoneczne. Dlatego ważne jest, aby wodę przechowywać w możliwe chłodnym i ciemnym miejscu. Każdy kierowca może zaświadczyć, że woda pozostawiona na kilka dni w gorącym aucie smakuje inaczej.
Plastik powoduje też inne problemy. Ponieważ jest porowaty, nie stanowi idealnej bariery dla cząstek chemicznych. W długim okresie plastik zachowuje się jak gąbka, co oznacza, że różnego rodzaju cząstki z otoczenia przenikną do wody. Dlatego ważne jest trzymanie wody z dala od szkodliwych chemikaliów.
Ostatnim problemem jest przenikający do butelki dwutlenek węgla. Cząstki dwutlenku wchodzą w interakcję z wodą i w konsekwencji zmieniają jej pH. Aby się o tym przekonać, wystarczy nalać w szklankę wody z kranu i zostawić na kilka dni. Chlor zawarty w wodzie zabije drobnoustroje, jednak woda ewidentnie zmieni smak. Powodem jest rozpuszczony w wodzie dwutlenek węgla, który wiąże się z wodą, tworząc kwas węglowy.
Źródła:
https://recipes.howstuffworks.com/question201.htm
https://time.com/3104999/old-water-sick/
Plastics Suck Up Other Toxins: Double Whammy for Marine Life, Gross for Seafood